Sosyal Hizmet Merkezinin Görevi
Müdürlüğümüz başta özel gereksinim gurupları olmak üzere her vatandaşa hizmet modelleri ile hitap etmekte ve hizmet sunmaktadır. Çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler ile ailelerine yönelik olarak, Bakanlığımızın mevzuatı çerçevesinde yapılan başvurular değerlendirilmekte ve gerekli incelemeler gerçekleştirilmekte, uygun görülen hizmet modelleri uygulanmaktadır. Müdürlüğümüz kapsamında bulunan. Başvuru Tespit ve İzleme Birimi, Uygulama Birimi, Eğitim ve Danışmanlık Birimi, Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi olmak üzere dört ana birimden oluşmaktadır.
Sosyal Hizmet Merkezinin Görevleri
1-) Müdürlüğümüzün bünyesinde Engelli Evde Bakım Hizmeti verilmektedir. Evde Bakım Hizmeti için Sağlık Kurulu Heyet Raporu 18 Yaş altı bireyler için (Çok İleri Düzeyde, Belirgin özel gereksinimi vardır, Özel koşul gereksinimi vardır. Durumları ifade edilmesi gerekir.) Engelli sağlık kurulu raporu 18 Yaş üstü bireyler için(Tam Bağımlı ifade edilmesi gerekir) engelli olan ve asgari düzeyde bakım ve ihtiyaçlarını karşılayamayan, ihtiyaçlarının karşılanmasında başka birinin desteğine ihtiyaç duyan engelli ve yaşlı vatandaşlarımız faydalanmaktadır. Engellilerin ve yaşlıların her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde katılmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
2-) Müdürlüğümüz tarafından Sosyal Ekonomik Destek yardımı kapsamında Muhtaç Çocuk Statüsüne düşecek olan çocuklarımız bakım ve koruma altına alınmadan ailesi yanında desteklenmektedir. Korunmaya muhtaç çocuklar desteklenerek yapılan koruyucu ve önleyici çalışmalar ile çocuklarımızın dezavantajlı duruma düşmesi engellenmektedir.Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından suça sürüklenen çocuklarımızın toplumsal yaşamdan kopmasının engellenmesi ve eğitimlerinin sağlanması amacı ile danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
3-) Müdürlüğümüzün Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi Mevzuat çerçevesinde; Şehit Yakınları ve Gazilerin istihdamına yönelik, Şehit Yakınları ve Gazilerimizin toplumsal ve ekonomik hakları, Gazilerin toplumsal yaşama adaptasyonunun sağlanması, Şehit Yakınları ve Gazilerimizin istek ve şikâyetlerine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca Birimimiz aile ziyaretleri gerçekleştirerek Şehit Yakınları ve Gazilerimiz ile iletişim ve dayanışmayı güçlendirici çalışmalar yürütmektedir.Ayrıca Şehit Yakınları ve Gazi Kartları için yapılan başvuruların müracaatlarının İl Müdürlüğüne yönlendirilmesi sağlanmaktadır.
4-) Kurumumuz bünyesinde çalışan ASDEP(Aile Sosyal Destek Programı) personeli arz ve talep odaklı hizmet vermekte olup, aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti ile gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlandırılmalarının sağlanması ve rehberlik/danışmanlık hizmetleri sunarak aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlar. ASDEP görevlileri tarafından tespit edilen hususlar Bakanlığımız görev alanında ise Sosyal Hizmet Merkezleri tarafından çözüme kavuşturulması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
5-) Müdürlüğümüz kadınlara yönelik yaptığı çalışmalar ile kadınlarımızın şiddete uğraması, şiddetin türü fark etmeksizin mağdur olan kadınlarımızın haklarının savunulmasını amaçlayarak kadınlarımızın toplumsal yaşamın dışına itilmesini engellemektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Kadın Sığınma Evi, Şiddet önleme ve İzleme Merkezi Kuruluşları ile kadınlarımıza hizmetler sunmaktadır.
6-)Müdürlüğümüz bünyesinde sunulan doğum yardımından 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında doğan çocuklar bir sefere mahsus olarak yararlanabilmektedir. Bu dönemde çocukları doğan ailelerimizin ilk çocuğu ise 300 TL, ikinci çocuğu ise 400 TL, üçüncü ve/veya daha fazla ise 600 TL tek seferlik Ekonomik destek sunulmaktadır.
Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğümüz özellikle verdiğimiz eğitimlerde ve yaptığımız tüm çalışmalarda belirttiğimiz gibi salt ekonomik desteğe indirgenmeyecek düzeyde kapsamlı hizmet sunmaktadır. Bu anlamda vatandaşlarımıza sadece ekonomik destek sunulmamakta ayrıca sosyal ve eğitsel çalışmalar ile vatandaşlarımızın ve çocuklarının toplumsal yaşamdan kopması engellenmekte ve ailelerimize sunduğumuz hizmetler ile kendi kendilerine yetebilecek düzeye gelmeleri amaçlanmaktadır.