İlçe Devlet Hastanesi

 
Başhekim

Başhekim; hastanenin idari, tıbbi ve eğitim süreçlerini kontrol eder. Başhekimler, yönettikleri hastanelerin amiridir ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar doğrultusunda hareket ederler. 

Başhekimin Görev Tanımı

Başhekim; başhekim yardımcıları, başhemşire, laboratuvar şefleri ve idari yöneticileri denetleyip yönetir. Başhekimin bunun dışında kalan görev ve sorumlulukları ise şöyle sıralanır;
•    Tıbbi, idari ve eğitim hizmetleri planlamak, yönetmek ve denetlemek,
•    Hastanenin verimli, hızlı ve kolay çalışmasını sağlamak,
•    Çalışma saatleri içerisinde herhangi başka bir iş ile ilgilenecek ise vekil tayin etmek,
•    Hastane içerisinde bulunan eczane ve depo gibi alanların hesaplarının takip edilmesini sağlamak ve denetlemek,
•    Hastaların tıbbi süreçlerini incelemek ve gerekli gördüğü noktalara müdahale etmek,
•    Hastanenin tüm envanterinden sorumlu olmak ve gerekli gördüğü zaman eksik ya da fazla malzemeler ile ilgili denetleme yapmak,
•    Yasa ve yönetmelikler tarafından kural koyulmamış alanlar için yönetici ve uzmanlar ile beraber prensipler bulmak,
•    Yıllık izinler konusunda denetleme yapmak,
•    Bilimsel direktörlük yapmak ve çalışmalara katılmak,
•    Tıbbi hizmetlere yönelik kurul,bina turu, konsey, komite ve komisyonların çalışma düzen ve usullerini belirlemek,
Yataklı Tedavi Kurumlarıyla ilgili bütün bilgilere http://www.mevzuat.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

İDİL DEVLET HASTANESİ HİZMET ALANLARI

1-İlçe / belde hastanesi: Bünyesinde 112 hizmetleri, acil, doğum, ayaktan ve yatarak tıbbi müdahale, muayene ve tedavi hizmetleri ile koruyucu sağlık hizmetlerini bütünleştiren, görev yapan tabiplerin hasta kabul ve tedavi ettiği, ileri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda hastaların stabilize edilerek uygun bir şekilde sevkinin sağlandığı sağlık kurumlarıdır.
2-Yataklı tedavi kurumlarındaki poliklinik hizmetlerine halkın kolay ulaşabilmesi, hastane polikliniklerindeki yığılmaların önlenmesi amacıyla hastanelere bağlı olarak semt poliklinikleri kurulabilir. Semt polikliniklerinin açılması, hizmetin veriliş şekli, poliklinik ve acil servis hizmetlerinin çalışma usul ve esasları ile burada görevli personelin, görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak bir Yönerge ile belirlenir.
3-Poliklinikler, ayaktan muayene, tetkik, teşhis ve tedavi hizmetlerinin yapıldığı hastaların yataklı tedavi kurumlarında ilk müracaat üniteleridir. Poliklinik muayenelerinde gizlilik prensiblerine riayet esastır. Burada, halkın gelenek ve ahlak kurallarına saygı gösterilir. Hastalar teker teker muayene edilir. Muayene esnasında poliklinik odasında tıp ve yardımcı tıp meslekleri personelinden başka kimsenin bulunmaması gerekir. Ancak hasta isterse ailesinden biri veya bir yakını bulunabilir. 
4-(05-05-2005 tarihli ve 25806 sayılı Resmi Gazete Madde 4) “Yataklı tedavi kurumlarında mevcut her klinisyen uzmanın poliklinik hizmeti vermesine yönelik düzenleme yapılarak hastaların hekim seçmesine imkan sağlanır.” 
Aynı cerrahi dalda tek uzman tabip olursa; baştabiplikçe bu uzmanın görüşü alınarak ameliyat ve poliklinik günleri ayrılabilir. Bu takdirde poliklinik günü dışında müracaat eden acil vak'alar bekletilmez.
5-Polikliniklere başvuran hastalara sıra numarası verilir. Muayene buna göre yapılır. Ağır, acil, yaşlı hastalarla sakatlar ve adli vak'alar için sıra gözetilmez. Adli vak'alara, poliklinikte ve diğer gerekli işlemlerin tamamlanmasında, geçici ve kesin raporların düzenlenmesinde öncelik tanınır.
6-(05-05-2005 tarihli ve 25806 sayılı Resmi Gazete Madde 6) Poliklinik muayene başlama ve bitiş saatleri baştabiplikçe belirlenerek duyurulur ve belirlenen saatler içerisinde kesintisiz olarak sürdürülür. Polikliniklerde bakılacak günlük hasta adedi branşlara, tabip sayısına ve hizmetin gereğine göre baştabip tarafından tespit edilebilir. Poliklinik ve tedavi hizmetleri mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde de verilebilir. Bu durumda gerekli düzenlemeler baştabipçe yapılır. Uzman tabipler, talebi üzerine poliklinik veya tedavi hizmetlerini yürütmek için aynı ilde olmak kaydıyla çalıştığı kurumdan başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna Valilikçe görevlendirilebilir.
7-Servis hizmetleri uzman, uzmanlık eğitimi görenler, hemşire ile eczacı, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi branşla ilgili diğer meslek mensupları tarafından birlikte yürütülen bir ekip çalışması olup, hastaya en iyi koşullarda, güvenilir araçlarla isabetli teşhisi koyarak, bakımının ve en kısa zamanda tedavisinin sağlanmasını, hasta eğitimlerini de gerçekleştirmeyi amaçlar.
8-Ameliyathanelerin yönetimi, hizmete devamlı hazır bulundurulması, alet ve malzemenin sağlanması, bakım, onarım ihtiyaçlarının saptanarak yaptırılmak üzere ilgililere bildirilmesi ve burada çalışan personelin yönetimi ve eğitimlerinin yapılması ile genel cerrahi uzmanı görevli olup, bu hususlarda baştabipliğe karşı doğrudan sorumludur.
9-Kurum eczaneleri yatan hastalarla, kanun, tüzük, yönetmelik ve emirler gereğince yatırılmadan ilaç verilmesine lüzum görülen hastalara ilaç ve sıhhi malzeme sağlanan yerlerdir.
10- Acil servis baştabibin teklifi ve Valilik onayı ile kurulur ve tescil için Sağlık Bakanlığına bildirilir.”
Bu hizmetlerde, hizmetin sürekliliğini sağlayacak şekilde, yeteri kadar sağlık ve yardımcı sağlık personeli ile, hayati önemi haiz araç, gereç bulundurulur.
 
Adres
Aşağı Mahalle İdil/ŞIRNAK
Telefon
04865513636
Fax
04865512414
 
Bilal BAYKAL
Başhekim
 
Yukarı Mah. Hükümet Cad. Hükümet Konağı No: 1 İdil / ŞIRNAK
Telefon:0486 551 20 01 - Belgegeçer: 0486 551 30 14